ActueelDe Garde Civique waakt!


Sint-Truiden ontsnapte op zondag 9 augustus 1914 aan een verwoesting zoals Leuven en Aarschot.

Nochtans scheelde het niet veel: de stad lag pal in de opmarsroute van het meest noordelijke en agressieve Pruisische legerdeel.
Duitse ruiterverkenners werden in de Luikerstraat beschoten, officier von Bülow kreeg een burgerwachtkogel in de hals en een auto met witte vlag van generaal von der Marwitz werd onder vuur genomen…

De moed van de Truiense burgerwacht of ‘Garde Civique’, de eerlijkheid  en de talenkennis van de stedelijke onderhandelaars redden de stad. Jammer genoeg vielen wel minstens 21 argeloze burgers en nieuwsgierige voorbijgangers onder de Duitse kogels. Enkele gebouwen werden in brand gestoken en kanonsalvo’s vlogen over de daken. 166 burgerwachten werden voor een half jaar weggevoerd naar Duitse kampen.

Het stadsbestuur herdenkt deze gebeurtenissen na een eeuw op twee huldemomenten:

- Op dinsdagavond 29 juli 2014 om 18.30 uur wordt de toeristische wandeling langs de hotspots van 9 augustus 2014 ingehuldigd. De bijhorende folder is te koop bij Toerisme Sint-Truiden.

- Op zondag 10 augustus 2014 worden de burgerslachtoffers, op één rij rustend  op de stedelijke begraafplaats, herdacht. Belgische Blauwhelmen wonen deze plechtigheid bij.  Op het Europaplein staat die dag de bus ‘Via Dolorosa’, die het hele traject Luik-Ieper gaat aflegt langswaar Belgische burgers en soldaten de dood vonden. Die dag wordt om 14.30 uur aan de Brustempoort ook een Via Dolorosa-monumentje onthuld.

Info: Toerisme Sint-Truiden, tel. 011-70 18 18, info.toerisme@sint-truiden.be

Illustratie: detail van het graf van de 45-jarige Jef Dehaes, die de Duitse kogels tevergeefs probeerde te ontwijken in het voorportaal van het huis Swennen, Tongersesteenweg. 

Created by created by anaXis Nv