Actueel

Volg de bloesemmeter van Toerisme Sint-Truiden

Volg hier de bloesemmeter van het fruit van Guldenbodem.
De bloesems worden verwacht medio april. De weergoden bepalen het tijdstip.

Maar de recente observaties van de fenologie van de peer zegt dat ze in het stadium van 'muizenoor' zitten, de kers is 'vertrokken' en de appel zit in het stadium van de 'openbrekende' knop. Aldus sprak de specialist van PCfruit.

PERENBOOM

KERSENBOOM

APPELBOOM

27 maart 2015

27 maart 2015

27 maart

21 maart 2015

21 maart 2015

21 maart 2015

foto van 14 maart 2015

foto van 14 maart 2015

foto van 14 maart 2015

Enkele veelgestelde bloesemvragen

Wanneer zijn er bloesems in Haspengouw?
April is tradionaal de bloesemmaand. Maar is het nu begin of eind april... Dit is afhankelijk van veel factoren (o.a. de temperaturen in maart). Gezien de lage nachttemperaturen is er het meeste kans op bloesems in de tweede helft van april. Maar bijvoorbeeld in 2011 waren er al op 1 april bloesems... en in 2012 en 2013 waren er nog bloesems in mei. Dus nog even afwachten ... 
Hoelang zijn er bloesems?
Dit is eveneens weersafhankelijk. De levensduur van de bloesems wordt aanzienlijk korter door vriestemperaturen en stormweer (hagel!). Ook extreem warm weer (voor de tijd van het jaar) is niet goed. Gemiddeld duurt de bloei van een fruitsoort 10 tot 12 dagen.
Welke soorten fruit staan eerst in bloei?
Van elke soort zijn er vroege en late soorten. Maar algemeen gezien staan de vroege kersenbomen als eerste in bloei, gevolgd door de perenbomen. Als laatste zijn er de roze appelbloesems. MAAR NIET OVERAL TEGELIJK .... dus het hangt ook een beetje af van de ligging (vallei, plateau, ...)
Waarom zien de perenbomen er wit uit in het voorjaar?
Deze bomen werden voor de bloei bespoten met een klei-preparaat: kaolien. Zo worden ze op een natuurlijke manier beschermd tegen insectenplagen en extreme temperatuurschommelingen.


Created by created by anaXis Nv